Thursday, August 17, 2006

Strč prst skrz krk

Ja matka jatkuu kohti Tsekenimaata, tuota arvaamatonta paikkaa jossa saa varoa takatukkia. Maisema alkoi muuttua takaisin tutun turvalliseen Baltian ja Puolan maisemiin Verokarhut hihkuivat onnesta - Taal on varmasti halpaa.

Matka kesti yllattavan kauan ottaen huomioon etta kilometreja ei kertynyt kovinkaan paljoa. Prahaan paastyaan karu totuus palajastui - Kaikki hostellit ovat taynna ja hotellit maksavat vahintaan 100e.. Joten matkaa oli jatkettava poispain Prahasta. Verokarhut paattivat yhteisisesti menna Kladnoon (God No!) noin 30km Prahasta lanteen. Kladnon idylliset maisemat ydinvoimalan kupeessa rauhoittivat Verokarhujen mielta turvallisesta pikku kylasta joka ei yhtaan muistuttanut zernobilya. Kladnossa vietettiin tapahtumarikasta aikaa kaksi yota.

Vitalin hinku Prahaan oli kova, halusihanhan nahda entisen tyokaverinsa Gunnarin, joka opiskelee siella elokuvakoulussa. Koululle paastyamme paljastui Verokarhujen auhuksi Gunnarin jo valmistuneen koulusta ja muuttaneen Budapestiin ja jattaneen koululleen vain vanhat osoitetiedot joilla Vitali oli ennenkin yrittanyt turhaa saada yhteytta vanhaan tuttavaansa. Siita masentuneena Verokarhut jatkoivat matkaansa Puolan puolelle toiveena paasta mahdollisimman nopeasti takaisin kotiin.

Verokarhujen yllatykseksi Puolassa oli hirvea haabuumi, joten majapaikkaa sai oikeasti etsia ainaisten haaseurueiden vietya kaikki majoituspaikat. Puolassa oli nimittain kansallispaiva seuraavana paivana, joka innosti paikallisia miehia kosimaan. Verokarhujen onneksi lotyi pikku pikku motelli Wroclavista pikkuisen suomeen pain, onneksi siela kavi eurot, muuten ois ollut taas telttamajoitus. Siita jatkettiin mahdollisimman kauaksi mahdollisimman nopeasti. Verokarhujen harmiksi oli viela vietettava toinen yo Puolassa maassa, joka ei houkuttanut yhtakaan Verokarhuista.

Puolasta Verokarhut repaisivat ja ajoivat suoraan Tallinnaan Vitalin kaverille. Matkaa kertyi noin 700km ja aikaa kului, mutta Verokarhujen mielessa kiilsi koti ja kaverit - paasisiko sita lopulta takaisin turvalliseen Suomeen.

"Tsekki oli kiva paikka. Kladnossa halvin 0,5l kaljakin makso kaupassa 0,14 euroa. Kladnossa kaytiin keilaamassakin vaikka paikka oli mita oli.. omilla kengilla, pallot oli aivan kuluneita ja reikasia ja keilat kiinni narulla. Eli valilla ne narut saatto kaataa keiloja mut hauskaa oli. Pete ja Vitali repas, kun ma olin juoppokuskina. Kaverit laitto Frederikin soimaa taysilla ja suomen lipun ulos ikkunasta, ei muuten ollu mikaa kovin turvallinen olo! Tsekista ja Puolasta ei oo oikee mitaa muuta sanottavaa, ne on paikkoja joihin ei kyl tartte menna uudestaa ku tuntu jotenki turvattomilta, mut kokemuksena ihan jees."
- Juha


"Penan matka rupee oleen loppusuoralla. Baltiaa ajettiin silla meiningilla, etta mita nopeemmin, sen parempi. Nois Puola, Latvia, Liettua mais ei ole enaa Penalle mitaa nakemista. Tsekki nyt oli paikka, jossa oli ihan jees kaydasen takia ettei esim. Prahaan tartte kyl uudelleen menna. Kotio on aina kotio kaiken kokeman jalkeen."

- Pena




"Prahassa olisin halunnut viettaa vahan enemman aikaa, jo pelkan arkkitehtuurin takia. Harmitti alyttomasti, etten saanut Gunnaria kiinni, myohasyimme kaytannossa vain joitakin viikkoja. Kladnossa minua ja Juhaa ei paastetty yoklubiin, olimme varmaankin liian hyvannakoisia kyseiseen mestaan. Ja Puolassa riittii ihmettelya, kun joka paikka tarjosi yllatyksia. Kuka helvetti menee naimisiin maanantaina? Ja pizzeriassa saatiin sellaiset annokset et ei oo tosi. 40cm halkaisijaltaan oleva pizza upposi vaivoin, ja aiheutti pahaa oloa jalkikateen. Hintakin oli huikea - 12e kolmesta pizzasta. Tama antaa kuitenkin vaaraa kuvaa maan hintatasosta, silla urheilutarvikkeet samoin elektroniikka olivat vahintaan yhta kalliit kuin Suomessakin, osa LCD-televisioista jopa kalliimpia! Lisaksi Puolassa tuli juotua jotain outoa, silla virtsarakko ei antanut armoa, ja pysahdyksia piti tehda lahes vartin valein. Tallinnassa kuitenkin ollaan, ja matka jatkuu kohti itaa. Ja kyll sauna maistuu tanaan!"

- Vitali




Tsekissa tuli vahan opittua paikallista kielta. Kuten otsikosta huomaatte Tsekkilaiset ei oikee suosi vokaaleja.
Otsikon suomennos: "Tyonna sormet kurkun lapi."

0 Comments:

<< Home